Rad od kuće u zadnjih je nekoliko godina postao sve učestaliji. Što i nije toliko teško za shvatiti uzmemo li u obzir da ljudi sve češće pronalaze posao putem interneta i rade za strane firme. Ukoliko st ei sami u ovoj situaciji, potrebno je prilagoditi se radu od kuće na najbolji mogući način i učiniti ga što efikasnijim. Kroz ovaj tekst proći ćemo kroz esencijalne elemente koji su vam potrebni kako bi vaša produktivnost bila na očekivanoj razini.

 

Stol i udobna stolica

 

Uzimajući u obzir da ćete za stolom i stolicom provesti najmanje osam sati dnevno, a vjerojatno i više, potrebno je učiniti to iskustvo što udobnijim. Prilikom odabira stola vodite računa da vam isti pruži sav potreban komfor. Svakako stavite na papir što sve planirate držati na radnoj površini, trebaju li vam ladice, koliko prostora za noge je dovoljno itd. Ovo je jedna dugotrajnija investicijastoga vodite računa da stol zadovoljava sve vaše potrebe.

Međutim, možda je i veću pozornost potrebno obratiti prilikom odabira uredske stolice. Svakako vodite računa da je ista udobna i da pruža dobru potporu vašim leđima. Po meni, ovo je stavka na kojoj nikako ne treba štedjeti, jer loša stolica može nanijeti trajna oštećenja vašim leđima. Stoga gledajte da ima potporu na donji dio leđa, potporu za vrat, da je udobna, podesiva i čvrsta. Ali isto tako, zbog svog zdravlja svakih sat vremena ustanite, protegnite se te napravite nekoliko koraka. Vaši mišići će vam biti zahvalni.

 

Računalo s dodatnom opremom

 

Naravno, računalo je nešto bez čega se danas jednostavno ne može. A uzimajući u obzir da će se vaš posao odvijati putem Interneta, dobro računalo je od iznimne važnosti. Stoga bi u startu bilo dobro iz jednadžbe izbaciti laptope, što zbog malog ekrana, što zbog smanjenih performansi. Stolna računala ipak pružaju puno komforniji način uporabe, manje su podložni pregrijavanju i lakše se nadograđuju ukoliko se za tako nečim pokaže potreba.

Pretpostavimo da će sastanci s vašim klijentima biti vršeni putem Skype ili nekog sličnog programa, stoga svakako investirajte u dobar set slušalica s mikrofonom. Osobno bih se držala dalje od headsetova koji se mogu naći za 50-ak kuna po raznim trgovinama i uložila nešto više novaca za bolji kvalitet. Također, nabavite web-kameru koja je u mogućnosti slazi sliku u višim rezolucijama (720p). Ovo je nešto što će pozitivno djelovati na vaše klijente.

Dodatni monitor je također nešto što se viđa na sve više radnih stolova. Uzimajući u obzir da se cijena LED/LCD monitora konstantno spušta a kvalitet raste, možda ne bi bilo loše razmisliti i o ovoj opciji. Ipak je komfor koji dodatni monitor pruža pri radu nenadmašan, pogotovo ukoliko morate imati otvoreno više prozora. Ovim putem će vaša produktivnost biti na puno višoj razini.

 

Multifunkcionalni printer

 

Printeri su također cjenom postali vrlo pristupačna roba. Pogotovo ink jet multifunkcionalni uređaji koji dolaze s ugrađenim skenerom, a doatno mogu služiti i kao kopirke i faks uređaji. Naravno, ukoliko imate potrebu možete se odlučiti i za laserski printer. Isto kako su zamjenske tinte dostupne za ink jet printere, tako su i zamjenski toneri dostupni za laserke printere, ali opet je razlika u cijeni solidno visoka da se manji korisnici rijetko opredjeljuju za lasersku opciju.

 

Uredske police

 

Prije ili kasnije doći će do prebukiranosti vašeg stola, ladica i svega redom. Stoga nije loša ideja investirati nešto novaca u policu na kojoj bi sav vaš uredski pribor i dokumenti bili uredno složeni i uvijek dostupni. Police uređene od iverice se mogu naći po iznimno povoljnim cijenama i uvijek predstavljaju dobru investiciju.

 

 

Ovu su po meni samo neki od najnužnijih elemenata za održavanje funkcionalnog kućnog ureda. Svakako, bitno je da se u istome osjećate udobno, stoga vodite računa o dobroj prozdračenosti, osjetljenju i, kad dođe vrijeme za to, dobroj klimatizaciji ureda. Iako vam je ured u kući, držite se radnog vremena. Ovo je zamka u koju mnogi upadaju prilikom rada od kuće, pa ostaju raditi dugo nakon završenog radnog vremena. Odvojite svoje slobodno vrijeme od onog radnog. Možda se ovo u početku neće činiti kao nešto previše bitno, ali vjerujte mi, jeste. Ugodan rad!