Sve se više tvrtki (i pojedinaca) priklanja ekološki prihvatljivom ponašanju. No iako svjesni činjenice da svojim ponašanjem prirodi nanose više štete nego koristi, mnogi iz dana u dan ponavljaju pogreške. Malim promjenama ustaljenih navika možemo mnogo toga učiniti. Danas sve više proizvođača nudi ekološke inačice svojih proizvoda i usluga. A statistika pokazuje da korištenje upravo takvih, ekološki prihvatljivih proizvoda, sve veće i veće. Zbog toga nema razloga da se ne potrudite i uvedete temeljite promjene u svoj privatni i poslovni život.

Isto tako, novija istraživanja su pokazala kako je još uvijek više onih koji ne paze na okoliš i ne mare za svu štetu koju svakodnevno nanose svojim nesavjesnim ponašanjem. Racionalna potrošnja vode i odvajane otapada pravi su i lijep početak jedne ekološke priče, s kojom ćete započeti novo poglavlje u svom životu. Ako niste sigurni kako početi s promjenama, krenite s onim jednostavnijima i svaki ih dan nadograđujte. Evo nekoliko eco-friendy prijedloga i savjeta koje možete primjeniti u uredu i/ili vlastitom domu.

 

Uredski pribor i rasvjeta

 

Budući da na poslu provodimo dobar dio vremena, logično je obratiti više pažnje ekološkoj osviještenosti na radnome mjestu. Osim zdravijeg radnog mjesta, briga o okolišu štedi energiju i potrošne materijale. Što u konačnici vodi i smanjenju troškova tvrtke. Dovoljno je poduzeti nekoliko jednostavnih koraka kako bi imali “zeleni” ured.

Na tržištu postoje razne eko-alternative za gotovo sav potrošni uredski pribor. Uvriježeno je mišljenje da su takvi proizvodi skuplji, no to je sasvim pogrešno, jer su kvalitetom i cijenom jednaki, a u nekim slučajevima dugoročno gledano i donose uštedu.

Za početak, zamijenite sve žarulje u uredu novim niskoenergetskim fluorescentnim CFL žaruljama s kojima ćete uštedjeti na svom računu za struju. Osim toga, ugradite senzore za svjetlo i termostate za regulaciju grijanja. Smanjit ćete potrošnju energije, a samim time i emisiju štetnih plinova u atmosferu.

 

Maksimalno iskorištavajte sav dostupan materijal

 

Printer koristite samo ako je to nužno. Ako se morate koristiti printerom, kad god je moguće dokumente printajte printajte ili radite obostrane kopije dokumenata, osim što će debljina spisa biti duplo manja, štedjet ćete papir, a samim time i novac. I naravno, ne treba ni spominjati da je najbolje da se koristite recikliranim papirom. Tinta koja se koristi u printerima je jednim dijelom štetna. Zbog toga koristite što je moguće manje tinte, printajući u crno-bijeloj verziji. Potaknite zaposlenike da što više koriste elektroničku poštu za komunikaciju, kako biste smanjili upotrebu papira.

Iskorištavajte svoje bilježnice i rokovnike do zadnje stranice. A sav već korišteni papir, ako je moguće, rabite za pisanje bilješki. Također, mape, košuljice za papir, registratore, omotnice i slične stvari koristite više puta. Ukoliko u kuhinji imate jednokratne (papirnate ili plastične) čaše, tanjure i pribor za jelo, odmah iz zamjenite sa onima koji se mogu višekratno koristiti.

 

Namještaj od prirodnih i recikliranih materijala

 

Opremite ured namještajem od prirodnih i recikliranih materijala ili već korištenim koji je u dobrom stanju. Na radnom mjestu držite prave biljke. Iako zahtijevaju malo više pažnje nego umjetne, osim što ljepše izgledaju također i pročišćavaju zrak. Ako trebate novi namještaj ili redekoriranje ureda, umjesto tradicionalnog, razmislite o upotrebi eko-friendly materijala i dizajna. Namještaj koji nije od sintetičkih materijala (otrovne boje za drvo, laminati, kemijski tretirane tkanine i dr.) poboljšava kvalitetu zraka kojeg udišete u uredu. Uredske potrepštine, namještaj, računala, telefone i slično nemojte bacati u smeće, već ono što ne možete prodati donirajte u karitas ili lokalnu školu. A ostatak reciklirajte predavajem u za to predviđene centre.

 

Recikliranje

 

Možete reciklirati većinu toga u uredu, od nepotrebnih papira, novina, plastične ambalaže do neispravnih računalnih dijelova. Umjesto da završe u otpadu, odvajajte papir, plastiku, staklo i aluminij i odlažite u za to predviđena mjesta. Kako bi se sve zaposlenike potaknulo na recikliranje, učinite mjesta za odlaganje različitih vrsta otpada lako dostupnima.

Na kraju, nakon što uvedete ekološke promjene u svom poslovanju, bilo bi dobro da za to nagradite svoje zaposlenike. Npr. ušteđenim novcem možete unaprijediti kvalitetu unutrašnjosti ureda ili zaposlenike počastite večerom, poklon bonovima i sličnim. Tako ćete ih dodatno motivirati za ekološki osvješteno djelovanje.