Možda situacija i ne bi bila toliko stravična kada bi samo mladi bili u teškoj situaciji za pronalazak posla… Međutim, situacija, ne samo da je loša, dapače, grozna je, kada su u pitanju ljudi koji su već zasnovali svoje obitelji, a njihove firme propadnu, gazde odluče da su postali tehnološki višak, a oni imaju samo tri opcije. Prva ili A opcija je kukati nad vlastitom sudbinom (suosjećamo i sami da je nikakva) te završiti na ulici. Pod B vam se nudi odlazak iz zemlje (no nitko ne garantira blistavu budućnost u inozemstvu, jer ipak si „došljo“) i pod C – postani sam svoj gazda!

 

Prvi koraci u pokretanju posla

 

Misliš da nije moguće da postaneš sam svoj gazda? Vjeruj na riječ da jest. Zapravo i nije tako teško kako se čini. Iako birokracija čini svoje i zahtijeva određene preduvjete, troškove, no cijeli proces pokretanja vlastitoga biznisa i osnivanja prave firme u BiH moguć je i bez da ste već „bogatun“. A možda to postanete! Pitanje je samo odakle krenuti? Ono što je najvažnije na samome početku da znate jest da možete osnovati vlastiti d.o.o. (Društvo s ograničenom odgovornošću). Ukoliko u biznis krećete s bratom, prijateljem, rođakom ili kumom, to vam je i garancija da ne možete propasti više od onoga što dozvolite. Naime, u ovakvome obliku pokretanja firme svaki pojedinac jamči samo uloženim početnim ulogom, nikako ne ostalim prihodima, imovinom. Nema mogućnosti da sve izgubite te zato i jest to društvo s ograničenom odgovornošću.

 

Želim i ja d.o.o. – evo što vam je činiti!

 

Ako ste se dogovorili sami sa sobom da ćete u biznis samostalno, onda donosite odluku koju će vam napisati i ovjeriti ili odvjetnik ili javni bilježnik. Ide li vas, pak, više u zajednički posao, onda će se taj isti dokument, a koji se zove Osnivački akt, zapravo odnositi na ugovor među vama. Ono što trebate jest početni kapital, a njegov minimum u BiH iznosi 2000 KM. Osim toga, trebate opis djelatnosti kojom ćete se baviti, naziv i sjedište Društva, njegove osnivače, ime jednoga direktora. Početak je, zapravo, vrlo jednostavan, naravno, ako raspolažete ovim iznosom za početni kapital. No, što dalje? Sasvim očekivano, najprije morate uplatiti novac jednoj od prelaznih banaka u BiH. Uplatnicu čuvajte, trebat će vam kao dokaz.

 

Kako nastaviti?

 

Ako ste došli do Osnivačkoga akta i novac uplatili, sada se uputite pravac suda i to nadležnog Općinskog suda i tražite Odjeljenje za upis pravnih lica. Dakle, dolazimo do toga da podnosite zahtjev da se vaša firma prijavi i registrira kao službeno pravno lice BiH. Tu će vas upitati za sljedeće dokumente (pa budite spremni i već ih ponesite sa sobom): popunjena prijava, Osnivački akt, dokaz o uplati kapitala, dokaz o uplati sudske takse, potvrda iz Porezne uprave o nepostojanju duga, ovjeren potpis lica ovlaštenog za zastupanje i izjavu direktora o prihvaćanju dužnosti. Ako ovo sve prođe lako i jednostavno, a budete li slijedili upute hoće (dugujete mi čokoladu), onda slijedi izrada pečata vašeg društva te odlazak do Porezne uprave gdje ćete tražiti zahtjev za izdavanjem ID broja i šifre djelatnosti. Otvorite još i transakcijski račun.

 

Gazda, kako posao?

 

Ideja za posao na samome početku bila je vrlo maštovita, moguća i vidio se potencijal za pravi biznis. Odlučili ste to i realizirati. Samo osnivanje i proces upisa vašeg Društva kao službene firme trajao je između 30 i 45 dana, a troškovi su dosegnuli blizu 1000 KM. Vaš biznis vam se nakon nekoliko mjeseci već isplatio, vi i obitelj ste sretni, posao dobro ide. A uskoro ćete postati i primjer uspješne firme u BiH i dokaz da se moglo početi ni od čega.