Vaša svadbena torta je centralna dekoracija vašeg vjenčanja stoga uložite truda u pronalazak savršene torte isto onoliko koliko planirate uložiti truda u pronalazak savršene vjenčanice. Kako ne biste pogriješile donosimo vam pitanja koja morate postaviti slastičaru prije nego se odlučite za njega i naručite vašu svadbenu tortu.

Radite li po posebnim naruđbama?

Da li je slastičar voljan i u mogućnosti napraviti tortu prema vašim željama ili u ponudi već ima određene stilove od kojih morate odabrati jedan? Ako je ikako moguće raspitajte se i pogledajte  njihove prethodne radove. Budite sigurni da stil kojim slastičar radi i resursi odgovaraju vašim željama i potrebama.

Koje okuse nudite?

Saznajte koje okuse nude i koje sastojke koriste. Bilo da ste u potrazi za voćnom tortom s jagodama ili narančom, ili težim okusima poput onih čokoladnih ili okusa kave, jednostavno se morate raspitati i saznati koje sastojke koriste, jer različiti sastojci donose različite okuse. Neki uobičajeni okusi su klasična vanilija u kombinaciji s raznim voćem i klasična čokoladna torta.

Koliko vremenski prije vjenčanja se priprema torta?

Imajte na umu da slastičari vikendom vrlo vjerojatno imaju više od jedne naruđbe. Stoga se nemojte iznenaditi ako će vaš slastičar vašu tortu napraviti tri do četiri dana prije dana vašeg vjenčanja. Naravno, što kasnije se napravi torta to je bolje za vas.

Tko će ispeći moju svadbenu tortu?

Neki slastičari u izradu jedne torte uključuju cijeli tim stručnjaka, od pekara do dizajnera, dok na drugim mjestima, jedna osoba sama radi na cijeloj torti, od pronalaska recepta, preko pečenja biskvita do pravljenja ukrasnih šećernih cvjetova. Saznajte koliko ljudi radi u slastičarnoj i tko će točno raditi na vašoj. Bilo da je pojedinac ili tim ljudi, broj uključeni stručnjaka ne bi trebao imati nikakvog utjecaja na kvalitetu vašeg kolača, ali opet je dobro da znate.

Kako određujete cijenu torte?

Većina slastičara cijenu torte određuje tako da odredi cijenu kriške torte jer se veličina torte određuje ovisno o broju gostiju. Ako imate više gostiju torta će biti veća i imat će više kriški, a ako imate manje gostiju, naravno, torta će biti manja, pa tako i njena cijena. Imajte na umu i da će se cijena povećati ovisno o složenosti izrade torte i okusa. Što više detalja cijena torte je veća.

Je li u cijenu uključena i dekoracija na vrhu torte?

Ovisno od slastičara do slastičara. Većina ih u ponudi već ima razne dekoracije mladenke i mladoženje od kojih možete odabrati jednu, a koje ili daju besplatno uz tortu ili će uključiti u cijenu torte. Isto tako, ako već imate u planu nešto što oni nemaju u ponudi raspitajte se koliko bi vas to moglo dodatno koštati kako biste spriječili da vas račun na kraju neugodno ne iznenadi.

Kako dostavljate tortu?

Neki slastičari će dostaviti tortu na određeno mjesto uz dodatnu naknadu za prijevoz, dok će neki to odraditi besplatno, a neki jednostavno nemaju mogućnost dostave. U tom slučaju ćete se sami morati pobrinuti za dostavu torte i ako se štogod dogodi pri dostavi bit će vaša krivica za čiji ćete popravak morati posebno platiti. Ako slastičar nudi dostavu, raspitajte se o načinu na koji se dostavlja i ako imate veliku tortu sa mnogo kompliciranih detalja na koje morate posebno paziti vjerujte nam da je plaćanje naknade za prijevoz torte sitnica za vaše smirene živce bez stresa i razmišljanju o tome da bi se nešto loše moglo dogoditi vašoj torti.

Imate li licencu i izdajete li račun?

Možda se čini kao glupo pitanje, ali u stvari je vrlo bitno da provjerite njihovu licencu i dozvolu od strane zdravstvenih institucija za prodaju prehrambenih proizvoda. Ne želite da vam svi gosti završe u bolnici samo zato što niste imali minutu vremena za provjeriti ili vas je bilo sramota pitati.