U svijetu postoji više od tisuću vrsta sireva, ali najpoznatiji svjetski sirevi obično se koriste u svim zemljama. Sirevi igraju važnu ulogu u gotovo svim kuhinjama svijeta, a posebno se ističu u mediteranskoj kuhinji. Ovisno o tome za što se koriste, sirevi se trgaju, ribaju, režu na kockice i drobe i tako gastronomsku ponudu čine boljom i ukusnijom.

Sir je bogat hranjivim tvarima te veliki izvor vrijednih proteina, vitamina i minerala. Sadrži vitamine A i B te kalcij, magnezij i kalij. Osim toga sir sadrži i ugljikohidrate i masti.

U nastavku vam donosim popis najpoznatijih i najukusnijih sireva koje morate probati.

Gouda

Gouda je najpoznatiji sir nizozemskog sirarstva, a poznat je u cijelom svijetu. Počeo se izrađivati još u 6. stoljeću na farmama oko sela Gouda koje se nalazi u blizini Rotterdama, a danas se izvozi u velik broj zemalja diljem svijeta. Riječ je polutvrdom masnom siru koji se radi od kravljeg mlijeka, okus mu je blag, a boja svijetložuta. Najbolje će odgovarati uz suhomesnate proizvode i za pripremu sendviča.

Ementaler

Ementaler je švicarski polutvrdi kravlji sir izvorno iz doline Emmental u kantonu Bern. Ime je dobio 1542. godine, a dali su mu ga stanovnici Langenthala po dolini rijeke Emme. U spomenutoj dolini više od 1600 proizvođača radi ementaler, a pošto mu ime nije zaštićeno, prema posebnoj recepturi proizvodi se svuda u svijetu. Poznat je po rupama koje su ustvari rezultat djelovanja plina u procesu zrenja. Sadrži 45 posto masnoća i često se jede sam narezan na kockice uz vino i masline.

Edamer (edamac)

Edamer se lako prepoznaje po presvlaci od crvenog ili žutog voska koja se prvi put upotrijebila u 14. stoljeću. Potječe iz lučkog grada Edama koji se nalazi sjeverno od Amsterdama. Riječ je žutom siru, blagog okusa i s nešto manjom količinom masnoće. Ovaj polutvrdi sir odlično se slaže s voćem (breskve, dinje, marelice…), a u Nizozemskoj se obično poslužuje za doručak s krekerima ili kruhom.

Camembert

Camembert je mekani i masni francuski kravlji sir koji je obložen bijelom plemenitom plijesni. Postoji legenda oko njegove prve izrade, a govori da ga je prva napravila Marie Harel 1791. godine u malenom selu Camembert u Normandiji po receptu kojeg je dobila od jednog francuskog svećenika. U znak zahvalnosti što mu je pružila utočište u vrijeme Francuske revolucije, on joj je dao recept za sir. Camembert je pakiran u okruglim drvenim kutijama kako bi dugo zadržao svježinu. Ovaj sir, kojim je bio oduševljen i Napoleon, najbolje je konzumirati uz orašaste plodove, voće, ali i meso i kruh te vino. Karakterističnog je okusa po šampinjonima kojeg razvija kada odstoji na sobnoj temperaturi pa se prije konzumacije preporučuju da ga ranije izvadite iz hladnjaka.

Brie

Brie je mekani kravlji sir s plemenitom bijelom plijesni, a sredina mu je mekana i žuto-bijela. Smatra se da je preteča camemberta. Ocem svih brie mekanih sireva smatra se Brie de Meaux koji se u okolici Pariza proizvodi od 8. stoljeća. Još je poznat kao “kraljev sir”, odnosno “kraljica sireva” (ime mu je promijenjeno nakon Francuske revolucije). Bire će obogatiti sva jela, ali najčešće se konzumira u sendvičima ili samostalno uz voćno vino.

Cheddar

Cheddar je najpoznatiji sir Velike Britanije. Spominje se još u 16. stoljeću kada se izrađivao u blizini Cheddar Georga, iako njegova upotreba datira još iz vremena Rimljana koji su ga donijeli u Englesku. Riječ je o tvrdom siru, jake žute boje i glatke teksture, nema rupica, ali je karakterističnog mirisa i slano-pikantnog okusa. Najčešće se koristi za pripremu sendviča i umaka. Pošto se radi o siru nezaštićenog imena, njegov recept se s vremenom proširio i u druge zemlje

Gorgonzola

Gorgonzola je poznati talijanski sir specifičnog snažnog okusa s plavo-zelenim crtama koje djeluju kao mramor. Karakterističan je sir koji se često nalazi u brojnim receptima i to od predjela pa sve do glavnog jela i deserta. Dodaje se u tjesteninu, rižota, umake, na pizze i u salate, a najčešće se poslužuje uz meso ili voće. Gorgonzola sir se prvi puta spomenuo 879. godine, a postoji više legenda o njegovom nastanku. Najpoznatija je ona o gostioničaru iz Gorgonzole koji je otkrio kako je njegov zimski sir stracchino postao plav nakon što ga je držao nekoliko tjedana na vlažnom i hladnom mjestu u podrumu. Ime sira je zaštićeno, a proizvodi se isključivo u Lombardiji.

Parmezan

Parmezan je popularni masni, tvrdi i aromatični sir iz Parme u Italiji. Njegovo originalno ime je grana Parmigiano Reggiano i najkopiraniji je sir na svijetu. Ime parmezan postalo je sinonim za sve tvrde talijanske sireve. S vremenom, parmezan dobiva još bolji okus, a kako stari, tako mu i cijena raste. Originalni parmezan je samo onaj koji se proizvodi u Parmi i ima certifikat.

Mozzarella

Mozzarella je jedan od najpoznatijih talijanskih sireva neizostavna kod svake dobre pizze. Ima blag okus po mlijeku, a što je svježija to je elastičnija i čvršća. Potječe iz okolice Rima gdje se proizvodila još u 15. stoljeću pod nazivom mozza. U prošlosti se proizvodila od mlijeka vodene bivolice dok se danas obično izrađuje od kombinacije kravljeg i bivoljeg mlijeka. Radi se u malim grudicama promjera oko 6 centimetara, teži do 100 grama i čuva se u svojoj sirutki. Osim za pizze, često se koristi i u mnogim salatama.

Pecorino

Pecorino je talijanski sir od ovčjeg mlijeka koji je zbog svog jakog okusa i zbog kvalitete poznat u svijetu. Potječe sa Sardinije, ali danas se uglavnom proizvodi oko Rima pa zato nosi i naziv pecorino toscana, siciliano ili sardo. Pecora u prijevodu znači ovca što znači da je riječ o ovčjem siru. Servira se u malim količinama, obično nariban, a razlog je njegov oštar i pikantan okus koji odlično odgovara uz voće i crno vino.